Francia utazás Annecy
Utazás

Genf, Annecy és a Château de Voltaire – Francia körutazás a svájci határ mellett

Van különbség Svájc francia és német nyelvű területei között? Érdemes elutazni Genfbe? Miután eltöltöttünk néhány napot a környéken, az én válaszom mindkét esetben az, hogy igen. És ha már úgyis féllábbal Franciaországban voltunk, kihasználtuk az alkalmat, hogy újabb városokat is megismerjünk. Így esett a választás Annecy-ra, egy meseszép városkára az Auvergne-Rhône-Alpes régióban. Soha nem hallottál még róla? Egészen azelőttig én sem, de a kristálytiszta vizű tó, az Alpok havas hegycsúcsai és a középkort idéző bájos házikók elég hívogatónak tűntek ahhoz, hogy ellátogassunk ide.

 

Genf, a legfranciább svájci város

Genfről – franciául Genève – dióhéjban annyit érdemes tudni, hogy Svájc második legnépesebb városa, itt található az ENSZ és több nemzetközi szervezet székhelye, valamint a város története szorosan összefonódik a reformációval.

Ezeken a tényeken túl, minket az is nagyon érdekelt, hogy vajon milyen a város hangulata, milyenek az emberek, és a cél az volt, hogy eltöltsünk egy kellemes napot a környéken.

A város fénypontja egyértelműen a Genfi-tó. A város jelképévé vált Jet d’Eau élőben sokkal szebb és elegánsabb, mint ahogyan azt a képek alapján gondoltam. Szinte állandóan egy-egy szivárvány sejlik át a vízfüggönyön, ami így testközelből nézve csodaszép látványt nyújt.

Ezt a képet egy pici hajóról készítettem, ami átvisz egyik partról a másikra és már-már a tömegközlekedés része.

 

szökőkút

 

Számomra sokkal inkább városiasabb jellege volt, mint például Zürichnek. Nyüzsgő, jól öltözött emberek, luxusüzletek, tágas terek, és hosszú egyenes bulvárok – ezek mind hozzájárultak ahhoz, hogy egy elegáns nagyvárosban érezzük magunkat. 

 

genfi tó

 

Az óvárosi része nagyon szép, sétálva is könnyen körbejárható. Itt található a Szent Péter-katedrális, ahol százötven lépcsőfok megmászása után elénk tárul a város panorámája. Az építészeti stílus egyértelműen Franciaországra emlékeztet, néhány sarkon úgy éreztem, mintha Párizsban lennék. Ugyanakkor az egész helyre jellemző, hogy érdekesen keverednek a francia és a svájci jellegzetességek.

 

genf kávéház

 

Mindenképp említésre méltó még a Carouge negyed, amiről nehéz elhinni, hogy Genfhez tartozik, mert annyira más világba kalauzol. (Annak idején egyébként valóban egy különálló városka volt.) Ismételten a francia, az olasz és a svájci sajátosságok egyvelege alkotja ezt a részt. Bohém, könnyed, hangulatos kávézókkal és aprócska színházakkal tarkítva.

 

Garouge Genf

 

Végül megosztanám veletek a legfurcsább dolgot, amit Genfben csináltunk:

bemásztunk egy étterem hűtőajtaján, ami egy titkos bárba vezetett.

Nos igen… Szóval van egy szuper weboldal, ahol a kevésbé ismert, furcsa vagy titkos helyekről lehet olvasni szerte a világban. Nagyon ajánlom nektek is, ha legközelebb egy szokatlan arcát is szeretnétek felfedezni az adott városnak.

Így nézett ki az a bizonyos bár:

https://www.atlasobscura.com/places/le-frigo-fridge-bar

Közel sem láttunk mindent, amit érdemes lett volna Genfben megnézni, de nem szerettük volna, hogy rohanással teljen ez az idő. Ami biztos, hogy imádtuk a város hangulatát, és a közeljövőben újra meglátogatjuk majd.

 

A szállásunkról: Château de Veigy

Egy régi vágyam teljesült azzal, hogy rátaláltunk erre a kis francia kastélyra, és eltöltöttünk itt két éjszakát. Ez a bájos château körülbelül húsz perc autóútra található Genftől, és alig egy kilométerre a svájci határtól.

 

Chateau de Veigy Franciaország

 

A hölgy, aki fogadott minket, végtelenül kedves volt, a szoba mesébe illő, az itt töltött reggelek hangulata pedig utánozhatatlan.

Jókora kert is tartozik a kastélyhoz, ami nyáron a virágokkal még gyönyörűbb lehet.

 

chateau de veigy szállás

 

A kettesben elköltött reggeli után innen indultunk tovább a következő állomásunk, Annecy felé.

 

Annecy, az Alpok Velencéje

Az Annecy-tó partján fekvő francia város mindössze negyvenöt percre található Genftől, így bármikor könnyen elérhető akár Svájcból is. Az első utunk a havas hegycsúcsokkal körülölelt tóhoz vezetett, ami kétségtelenül páratlan látványt nyújt.

 

Annecy Franciaország

 

A tó körül hatalmas zöld terület áll rendelkezésre, ahol egy padon vagy a füvön ücsörögve, órákig is el lehet nézni a kristálytiszta vizet. Innen nem messze találjuk a “Szerelmek hídját”, a Pont des Amours-t, ami a Canal du Vassé felett ível át. A kilátás mindkét oldalra csodaszép.

 

A szerelmesek hídja

 

Városnézés Franciaország

 

Annecy-t az Alpok Velencéjeként is szokták emlegetni, a városon átfolyó csatornák és patakok miatt. Hamar bele lehet szeretni a romantikus óvárosba, a különleges, több száz éves házakba, és a csatornák mentén sorakozó kis éttermekbe.

 

Látnivalók az óvárosban

 

A város talán legjellegzetesebb pontja a Palais de l’Isle, egy különleges, hajó formájú épület, ami eredetileg börtönként, majd törvényszékként, később adminisztrációs központként is funkcionált. Ma már egy történeti múzeumnak ad otthont.

 

Palais d'Isle Annecy-ban

 

Még így, februárban is nagy élmény volt az elbűvölő utcákon sétálgatni, de nyáron a virágokkal szegélyezett csatornák csak még inkább hozzátesznek a város szépségéhez.

 

Château de Voltaire

Erre a festői kastélyra véletlenül bukkantam rá az interneten mindössze egy nappal az utazásunk előtt. Mivel Ferney-Voltaire – a település ahol a kastély található – közel volt a szállásunkhoz és Genfhez is, így nem volt kérdés, hogy meglátogatjuk. 

 

kastélykert

 

Voltaire neve biztosan rémlik – ha máshonnan nem, talán az iskolapadból -, ő volt az a francia író és filozófus akit a felvilágosodás egyik legnagyobb alakjaként tartanak számon. (Életének részleteitől most megkíméllek benneteket.)

 

Péntek dél körül érkeztünk meg Ferney-Voltaire-be, és ekkortájt még csak néhány látogatóval találkoztunk. Gyönyörű időnk volt, a kastélykert is csupa nyugalmat árasztott. A belépő mindössze 8 euróba került, a 25 év alatti Európai Uniós állampolgároknak pedig ingyenes! 

 

francia kastély szoba

 

A kastély gyönyörűen felújított és karbantartott. A belső terek lenyűgözőek, a csoda festményektől kezdve a részletesen megmunkált bútorokig minden ámulatba ejtett. Egy interaktív terem is helyet kapott a kastélyban, ahol Voltaire művészetéről, levelezéséről (több mint tizenötezer(!) levele maradt fenn), és életének érdekességeiről lehet olvasni.

 

francia kastély hálószoba

 

A kastély néhány ablakából, és a kert oldalsó részéből az Alpok és Nyugat-Európa legmagasabb hegycsúcsa, a Mont Blanc látható.

A kilátásra valószínűleg nem lehetett panasz.

 

kastélykert kilátás

 

Ha kedvet kaptatok, és szívesen megnéznétek valamikor ti is, a kastély honlapján minden hasznos információt megtaláltok:

http://www.chateau-ferney-voltaire.fr/

 

Köszönöm, hogy velem tartottál ezen az utazáson, és remélem, sikerült néhány ötletet adnom a következő úti célodhoz!

Ha tetszett, és érdekelnek a további bejegyzések, szeretettel várlak az Instagram és Facebook oldalamon is!

 

Legyen szép napod!

larina blog

Magyar blogger

Ezek is érdekelhetnek:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük