Csíkos felső croissant
Oh là là

Francia klisék – igazak vagy sem? Egy francia lány válaszol

Amikor elkezdtem a francia klisékkel foglalkozni, úgy éreztem, hogy érdemes egy kicsit mélyebbre ásni, mint pár Instagram poszt, ezért megkértem egy nagyon kedves francia barátnőmet, hogy lenne-e kedve erről beszélgetni egy interjú erejéig. Azonnal igent mondott. Marine-ról azt kell tudni, hogy jelenleg jógaoktatóként tevékenykedik a dél-franciaországi Mentonban, de azelőtt élt Párizsban és Zürichben is. Nézzük, hogy ő hogyan látja az országot körülvevő kliséket.

 

L.: Sok sztereotípia kering az emberek fejében Franciaországról, némelyikben van igazság, mások viszont teljesen nevetségesek. Milyen kliséket hallottál már az országodról és az ott élő emberekről?

M: Nos, emlékszem, amikor a középiskolai német órán tanulmányoztuk a francia sztereotípiákat. A következőképpen nézett ki:

  1. békaevők vagyunk
  2. a lányokat “könnyű nőcskének” tartják
  3. a francia párok minden nyilvános helyen csókolóznak
  4. nem figyelünk oda a higiéniára, ezért használunk annyi parfümöt…

Szép kis lista! Most itt a lehetőség, hogy megcáfold vagy megerősítsd őket!

Természetesen a higiéniáról szóló rész nem igaz. Ami a békákat illeti nos, az igaz, és valóban szeretünk mindenhol csókolózni. Itt a nők nyitottak és szabadok, de nem gondolom, hogy ettől “könnyű nők” vagy könnyen kaphatóak lennénk.

Elég sokszor jártam már Párizsban, de nem emlékszem, hogy csókolózó párokba botlottam volna minden sarkon.

Persze, nyilván nem minden sarkon, ezzel csak azt akarom mondani, hogy nekünk nem probléma ha az utcán csókolózunk. Sok országban ez teljesen tabunak számít.

Ha már a csókolózásnál tartunk, mi jut eszedbe először, ha azt mondom francia férfi?

Csaló!

Komolyan? Most megleptél! A legtöbb ember erre azt válaszolná, hogy romantikus. A klisé szerint a francia férfiak romantikusak és jó szeretők. Mit gondolsz erről?

Álhírek. (nevet) Nem mondanám romantikusnak őket. Azok voltak… a 60-as években! Nem vagyok biztos benne, hogy tudják, mit jelent ez a szó egyáltalán. Hogy jó szeretők-e? Bizonyos tekintetben igen, személy szerint vonzónak találom őket, de azt nem jelenteném ki ennyire biztosan, hogy ilyen jók-e társként is egy párkapcsolatban… legalábbis én eddig nem találkoztam eggyel sem. (nevet)

Szóval azt mondod, csaló. Ez viszont megerősíteni látszik egy nem túl hízelgő sztereotípiát. Tényleg ennyire gyakoriak a megcsalások?

Pontosan ezt a klisét láthatod az Emily Párizsban c. sorozatban is. Úgy gondolom, hogy igen, elég gyakori eset. Azelőtt is annak számított, de mióta a közösségi média és a társkereső applikációk világában élünk, mindenki számára elérhetővé és egyszerűvé vált szexpartnert találni néhány perc alatt. Azelőtt inkább a szomszéddal vagy a titkárnővel kezdtek ki. Persze ez is csak általánosítás, természetesen nem mindenki ilyen.

Ezek is érdekelhetnek:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük