Utazás

Látnivalók Lyonban

Ha Franciaországra gondolunk, mi más is juthatna először eszünkbe, mint Párizs. Biztos vagyok benne, hogy ha franciaországi utazást terveztek, az első, amit meg szeretnétek látogatni, az a főváros. Ez abszolút érthető is, hiszen Párizs lenyűgöző hely, amit egyszer mindenkinek látnia kell. Ugyanakkor rengeteg gyönyörű város található szerte az országban, amit szintén érdemes meglátogatni. Például Lyon. Tudtátok, hogy Lyon a harmadik legnagyobb francia város? Ismerkedjünk meg vele egy kicsit közelebbről is!

 

Franciaország hatalmas. Rengeteg megyét és régiót foglal magába, és mind-mind tartogat valami különlegességet, mindegyik egy kicsit különbözik a többitől. Lyonnak is meg van a maga sajátos hangulata, noha a belváros elegáns épületei közt sétálva úgy éreztem, mintha Párizsban lennék.

Amit érdemes megnézni

Kétszer is volt szerencsém Lyonban eltölteni pár napot, és már az első alkalommal belopta magát a szívembe. A látni – és tennivalók listája hosszú, mi sem értünk a végére, de néhányat felsorolok azok közül, amiket nem érdemes kihagyni.

 

Notre Dame de Fourvière bazilika

Ha látnivalókról van szó, Lyon egyik jelképét, a Notre Dame de Fourvière bazilikát említeném meg először.

Egy domb tetejéről tekint le a városra, ahová egy siklóval jutottunk fel körülbelül két perc alatt. A 19. századi bazilika épülete kívülről is csodálatos, de amikor beléptem, azonnal tudtam, hogy ennél szebb templomot még nem láttam. Rendkívül részletgazdag a díszítés, a falakat pedig színes mozaikképek borítják. Egyszerűen lenyűgöző.

A pazar kilátásra pedig, ami a bazilika másik oldalán fogadott nem számítottam. Tökéletesen ráláttunk az alattunk elterülő véget nem érő városra.

Római kori színház

A bazilikától pár perc sétára egy egészen más korból ránk maradt emlék tárul elénk. Itt találjuk ugyanis az Odeont, a 3000 férőhelyes római kori színházat. A romokat szépen helyreállították, így akár a középen álló színpadra is felállhatunk, és kipróbálhatjuk, hogy milyen jól működik itt az akusztika.

Múzeumok

Tudom, vannak, akiket a kultúra ezen formája nem hoz lázba, mi viszont nagyon szeretjük, ezért nem hagyhattuk ki a múzeumokat sem. Az első, ahová betértünk, az a Musée des Beaux-Arts volt, amelynek hatalmas gyűjteménye végigvezet minket a 14. századi festményektől egészen a 20. századi alkotásokig.

Musée des Beaux-Arts

Később, a Musée des Confluences különleges absztrakt épületéhez látogattunk el, ami már önmagában is egy látnivaló, ám nem érdemes kihagyni a kiállításait sem. A múzeum gyűjteménye egy időn és kontinenseken átívelő utazásra invitál minket, ahol bemutatja a körülöttünk lévő világ fejlődését. Az egyik kedvencem a hatalmas dinoszaurusz csontváz volt „A világ története” nevet viselő teremben.

Musée des Confluences

 Az óváros

Lyon óvárosának néhol meredek, macskaköves utcái kellemes sétákra csábítanak. Itt érdemes kicsit “elveszni”, és felfedezni a részleteket, vagy választani egy hangulatos éttermet, és figyelni a járókelőket.


A várost két folyó, a Rhône és a Saône szeli át, ne felejtsünk el egy sétát tenni a partokon sem. Nagyon hangulatos.

Pont Wilson

Lyon bővelkedik tágas terekben is, amiket gyönyörű épületek ölelnek körbe. A Place des Terreaux téren – ahol a Bartholdi szökőkút találhtó – mi is megfordultunk. Az egyébként is csodálatosan megmunkált szökőkút érdekessége, hogy úgy tűnik, mintha a vízpára a lovak lélegzete lenne, ezáltal szinte megelevenednek. Nem emlékszem, hogy valaha láttam e ennél szebb szökőkutat. 

Bartholdi szökőkút

Gasztronómia 

Ami az ételeket illeti, megéri betérni egy tradicionális lyon-i étterembe, az ún. bouchon-ba. A Buchons Lyonnais, olyan kisvendéglőket takar, ahol házias lyon-i ételeket szolgálnak fel, és az egymáshoz közel álló asztalok, a kockás terítő és a régies dekoráció családias hangulatot varázsol, ahol a vendég otthon érezheti magát. Az étlapon találhatunk kolbászféléket, rántott pacalt, békát, és egyéb belsőségekből készült fogásokat. Némi francia tudás vagy előzetes tájékozódás nem árt az ételek neveit illetően, nehogy meglepetés érjen minket a rendelésnél. Itt jöttem rá arra is, hogy a raklett nem kifejezetten csak svájci étel, hiszen Szavojában is népszerű és hagyományos ételnek számít a mai napig. 

Lyon felfedezése több napot is megér, szívesen visszamennék harmadjára is. Ha egyszer úgy döntenétek, hogy Párizson kívül valami mást is szeretnétek megnézni Franciaországban, akkor Lyon mindenképpen legyen ott a listán!

Köszönöm, hogy elolvastad!

Ha érdekelnek a további bejegyzések, szeretettel várlak az Instagram és Facebook oldalamon is!

larina blog

Magyar blogger

Ezek is érdekelhetnek:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük