Oh là là

7 film, amivel Párizsban érezheted magad

Vannak olyan napok, amikor azt kívánjuk, bárcsak elutazhatnánk valahová most azonnal. Ha erre épp nincs is lehetőségünk, egy jó film még mindig a segítségünkre lehet, és ha ténylegesen nem is, gondolatban azért átélhetjük a választott hely hangulatát. Arra az esetre, ha épp Párizsba készülnétek, elhoztam nektek azokat a filmeket, amik bármikor elrepítenek oda anélkül, hogy repülőjegyre kellene költenetek. (Persze azt nem garantálom, hogy valamelyik film után nem kaptok kedvet felpattanni az első Párizsba tartó gépre 🙂 ) Én már mindegyiket láttam ezek közül, de remélem, hogy ti találtok benne olyat is, amit eddig még nem ismertetek.

 

1. Utolsó tangó Párizsban /Ultimo tango a Parigi/

 

Forrás: © MGM Home Entertainment

Bertolucci legendás filmjében megismerhetjük Paul és Jeanne különös kapcsolatának történetét. A középkorú amerikai férfi és a húszéves francia diáklány egy párizsi ház kiadó lakásában találkozik először, ahol Paul a felesége öngyilkossága miatt érzett fájdalmát egy hirtelen és szenvedélyes szeretkezésben vezeti le a lánnyal. Ezután az eset után a lakás közös találkahelyük lesz, ám ez a vad vágyaktól fűtött kapcsolat egyre inkább a tragédia felé sodorja őket.

A hetvenes évek egyik botrányfilmje volt, a híres “vajas jelenet” után talán te is másként fogsz tekinteni a hűtődben megmaradt vajra. Nem egy könnyed film, de megéri megnézni.

 

2. Szerelmesdalok /Les chansons d’amour/

 

Forrás: mafab.hu

Egy modern párizsi musical, ami nagyszerű dalokon keresztül mesél szerelemről, biszexuális viszonyokról, és veszteségről. Ismael és Julie kihűlő félben lévő kapcsolatukat egy harmadik fél – Alice – bevonásával szeretnék felpezsdíteni, azonban egy hirtelen tragédia mindent megváltoztat.

A 2007-es cannes-i versenyprogramba beválogatott film sanzonjait Alex Beaupain írta, aki maga is feltűnik a filmben egy dal erejéig, és akinek a zenéjét azóta is imádom.

 

3. Párizs, ahogyan látja… /Paris vu par…/

 

Forrás: port.hu

A film hat szórakoztató és színes epizódból áll, hat különböző rendező sajátos szemlélete a francia fővárosról. A hatvanas évek Párizsa ezeken a történeteken keresztül elevenedik meg előttünk. Láthatunk  francia selyemfiút, aki éppen kihasznál egy naiv amerikai lányt, egy férfi szüzességét elvenni próbáló prostituáltat, vagy épp egy nőt, aki felcserélte a szeretőinek szánt leveleket.

 

4. Mielőtt lemegy a Nap /Before sunset/

 

Forrás: Warner Bros

Ha még nem láttátok a Mielőtt felkel a Nap című filmet, akkor először mindenképpen nézzétek meg, ugyanis a Mielőtt lemegy a Nap ennek a trilógiának a második része. Önálló filmként is megállja a helyét, de egészen más élmény az 1995-ben készült első rész után megnézni. Mindhárom filmben ugyanazok a színészek szerepelnek, a forgatások között pedig ténylegesen eltelt annyi idő, mint amennyi a történet szerint is, így a színészek együtt öregedtek a filmmel. Hogy teljes legyen a kép, a harmadik részt Mielőtt éjfélt üt az óra címen mutatták be 2013-ban.

Ebben a részben Jesse és Celine Párizsban találkoznak újra a férfi könyvbemutatóján, amit a kilenc évvel ezelőtti találkozásukról írt. Csupán pár órát tudnak együtt tölteni, mielőtt Jesse visszarepülne New Yorkba, ezért ez idő alatt Párizs utcáit járva próbálnak rájönni, hogy éreznek e még valamit a másik iránt.

 

5. Párizs, szeretlek! /Paris, je t’aime!/

 

Forrás: mafab.hu

Hasonlóan a Paris vu par – hoz, ez a film is rövid történetekből áll, szám szerint tizennyolcból. A film végigkalauzol minket a külvárosi gettótól, a metrómegállókon át egészen az Eiffel-toronyig, és az epizódokból kirajzolódik előttünk egy sokszínű nagyváros képe, ahol minden percben történetek születnek a szerelemről és szeretetről. Ha eddig még nem estünk volna szerelembe a várossal, akkor ez a film 18 új esélyt kínál arra, hogy ez megtörténjen.

 

6. Amélie csodálatos élete /Le fabuleux destin d’Amélie Poulain/

 

Forrás: mafab.hu

A személyes kedvencem. A történet egy fiatal párizsi lányról szól, aki egyik reggel a fürdőszobában egy titkos dobozra bukkan, ami az előző lakó gyerekkori kincseit rejti. Miután kideríti, hogy kié volt a játékokkal teli dobozka, és sikeresen visszajuttatja a tulajdonosának, rájön, hogy apró jótéteményekkel boldogabbá tudja tenni a környezetében élő embereket. Eközben találkozik egy különös fiatalemberrel is, ám amíg másokat könnyen össze tud boronálni, a saját életében ez már nem megy annyira egyszerűen.

A film zenéjét Yann Tiersen szerezte, akinek a dallamaiért azóta is odáig vagyok. (Pár éve Budapesten is adott koncertet, de mire észbe kaptam, már el is kapkodták a jegyeket.) Egyébként számomra a filmben nem maga a történet a legérdekesebb, hanem az, ahogyan mindezt elmeséli, megteremtve ezzel egy utánozhatatlan hangulatot.

 

7. Éjfélkor Párizsban /Midnight in Paris/

 

Forrás: mafab.hu

Ha kedveled a húszas évek világát, akkor ez a te filmed! Gil és Inez Párizsba utaznak, ahol kiderül, hogy mégsem illenek össze annyira, mint azt eddig gondolták. Egy éjszakai séta során Gil felfedezi, hogy éjfélkor egy bizonyos autóba szállva képes az időutazásra, ezáltal visszarepül az általa kedvelt huszas évekbe. Hirtelen ott találja magát egy asztalnál ülve az írói példaképeivel, Hemingwayjel és Fitzgeralddal…

 

Ha ti is vágytok egy kis francia hangulatra, akkor szemezgessetek ebből az összeállításból, és írjátok meg, hogy nektek melyik tetszett a legjobban. Ha ismertek még hasonló filmeket, ne tartsátok magatokban, és osszátok meg velem, mert Párizsból sosem elég!

 

Köszönöm, hogy elolvastad!

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

Ezek is érdekelhetnek:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük