Inspiráció

Miért szeretjük az idézeteket?

Elég csak egy pillantást vetni a Facebook vagy az Instagram oldalunkra, és máris láthatjuk, hogy az emberek imádják az idézeteket. A gyönyörű képekké szerkesztett gondolatoknak vitathatatlanul nagy sikerük van. Nemcsak megosztjuk őket ezeken a platformokon, de néha az íróasztalunkon vagy a szobánk falán is megtalálhatóak, beállítjuk őket háttérképként, rányomtatjuk őket pólóra, párnára, akár még tetoválásként is magunkon viselhetjük. Adódik tehát a kérdés, hogy mégis miért van ekkora sikerük az idézeteknek? Ennek járok most utána.

 

  1. Motiválnak

A motivációs idézetek minden bizonnyal a legnépszerűbbek közé sorolhatóak. Egy nehéz nap után, amikor úgy érezzük, hogy semmi sem úgy alakul, ahogyan elterveztük, gyorssegítséget nyújthat egy-egy ilyen motiváló gondolat. Amikor elolvassuk őket, egy pillanatra jobban érezzük magunkat, és elhisszük, hogy meg tudjuk csinálni, fel tudunk kelni, nem fogjuk feladni. Hiszen ha „valaki” hisz bennünk, hogy el tudjuk érni a céljainkat, akkor az minket is plusz motivációval tölt fel. A rövidtávú hatásuk garantált, viszont kizárólag idézetek olvasgatásától még nem biztos, hogy jelentős változás áll be az életünkben. Ha változtatni szeretnénk valamin vagy belevágni új dolgokba, kipróbálni egy másik életmódot, jobb, ha először valóban elmélyedünk a témában. Miután elhatároztuk, hogy melyik úton fogunk továbbhaladni, jöhetnek a motiváló idézetek, amik mindig emlékeztetnek minket a kijelölt útra és arra, hogy ne térjünk le róla.

 

  1. Megerősítenek

Időnként előfordul, hogy elbizonytalanodunk valamiben, kétségeink támadnak és szükségünk van arra a megerősítésre, hogy amit gondolunk, az helyes. Rengeteg olyan idézettel találkozhatunk, ami megerősíti azt, amiben már eddig is hittünk. Segít megérteni egy adott problémát vagy élethelyzetet, és irányt mutat, ha nem tudjuk merre tovább. Csak úgy, mint a motivációnál, itt is emlékeztetőül szolgálnak, hogy mi az, amihez tartjuk magunkat, mi az, amit mindig észben szeretnénk tartani, és mi az, amit fontosnak tartunk az életben.

 

 

  1. Önsegítés

Mint azt tudjuk, az ötlet ötletet szül, tehát ha elolvasunk egy idézetet, az további gondolatokat indít el bennünk. Ez is egyfajta önsegítés, hiszen meg tudjuk beszélni saját magunkkal az adott helyzetet, és ez segíthet tisztábban látni. A szavaknak nagy ereje van, ezek az idézetek pedig sokszor azt sugallják, hogy nem vagyunk egyedül az érzéseinkkel. Így pedig egyfajta segítő sorsközösség tagjának érezhetjük magunkat, hiszen aki megfogalmazta ezeket a gondolatokat, hasonló dolgokon mehetett keresztül, mint mi.

 

Ha az ismerőseink Facebookra vagy Instagramra posztolt idézeteire gondolunk, jusson eszünkbe, hogy a saját véleményünk kifejezése és felvállalása nem mindig egyszerű dolog, ezért könnyebb közvetett megoldásokhoz folyamodni. Az idézetek posztolása leveszi a vállunkról a felelősséget, hiszen azt az illúziót kelti, hogy ezek nem a saját gondolataink, nem a saját szavainkkal megfogalmazott véleményünk, hanem csupán mindenki számára elérhető bölcsességek. Sokunknak így könnyebb felvállalni az érzéseinket.

Ha megtetszik tehát egy idézet, az mindig azért történik, mert azonosulni tudunk az üzenettel, amit magában hordoz. Más megvilágításba helyeznek dolgokat és meg van az a képességük, hogy bátorítsanak, motiváljanak, vagy elgondolkodtassanak minket. Ez épp elég ok arra, hogy szeressük őket, nem igaz?

Neked mi az aktuális kedvenc idézeted?

 

Köszönöm, hogy elolvastad!

Ha tetszett oszd meg másokkal is, valamint várlak a Facebook és az Instagram oldalamon is!

Ezek is érdekelhetnek:

1 hozzászólás

  1. Zolee says:

    Szerintem csak a lelki nyomoroncok posztolgatnak idézeteket. Én leállítom a követésüket, vagy törlöm őket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük